Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Práce a jednoduché stroje

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Ozubená soukolí:

Ozubená soukolí- kombinace ozubených kol používaných na přenos pohybu mezi otáčejícími se hřídeli.
Ozubené kola se používají na změnu rychlosti u spousty strojů, ať složitých, od hodin až po auta. Dosahuje se to změnou velikosti otáčivé síly. Ozubené soukolí sestavujeme z dvou anebo více ozubených kol, které do sebe zapadají. Otáčením jednoho kola se otáčejí ostatní. Velké kolo způsobuje rychlejší otáčení malého kola a naopak. Ozubené soukolí mění velikost a směr otáčení sily. To je na malém kolečku větší jako na velkém a má opačný směr. Dvakrát tolik zubů na poháněném kole znamená, že hnací kolo se musí otáčet dvakrát rychleji jako poháněné. Díky složité soustavě ozubených soukolí fungují například mechanické kyvadlové hodiny.

Závitový zdvihač:

Závitový zdvihač- soustava, která otáčením závitu zdvihá břemeno (např. automobilový zdvihač). Stoupání je vzdálenost mezi dvěma sousedními závity.
Jedno otočení rukojetí zdvihne břemeno o výšku jednoho závitu. Zdvihač má dřík a závit a spolu fungují jako nakloněná rovina ovinutá okolo válce. Dřík je válec a závit je nakloněná rovina. Otočná sila otáčející zdvihačem se mění na přímočarou (neotáčivou) sílu, co zasouvá zdvihač do předmětu. Jak se vývrtka zasouvá do zátky, musíš jí víc otočit; je to ale lehčí, jako ji zarazit přímo. Spirálové schody fungují jako zdvihač. Jdeš sice dlouho, ale je to lehčí, jako jít rovnou nahoru.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT